Skal du købe blødgøringsanlæg? 5 ting du bør vide, inden du køber

skal du købe et blødgøringsanlæg eller ej

Et blødgøringsanlæg fjerner kalk fra dit vand og kan på den måde gøre rengøring nemmere og mere overskuelig. Men er det overhovedet en god ide at fjerne kalk fra vandet? Dét vil vi gøre dig klogere på i artiklen her, hvor vi blandt andet vil komme omkring fordele og ulemper ved kalkfrit vand.

1. Hvad er et blødgøringsanlæg?

Lad os for en god ordens skyld starte ud med at forklare, hvad et blødgøringsanlæg egentlig er. Et blødgøringsanlæg fjerner som sagt kalk fra vand. Anlægget indeholder en såkaldt resintank, som almindeligt kalkholdigt vand vil løbe igennem, når det bliver hældt på anlægget. Tanken indeholder en masse små kugler harpiks (resin på latin). Det er dem, der gør vandet kalkfrit ved at lade vandets kalk (calcium- og magnesiumioner) bytte plads med natriumioner.

Her binder kalken i vandet sig til resinen og sidder fast der, indtil anlægget skal renses og kalken bliver ført til afløbet. Og på den måde får du kalkfrit vand med et blødgøringsanlæg.

2. Hvad koster et blødgøringsanlæg?

Prisen på et blødgøringsanlæg ligger typisk mellem 10.000-23.000 kr. afhængigt af anlæggets kapacitet.

3. At fjerne kalk fra vand med et blødgøringsanlæg – fordele og ulemper

Men hvorfor kan det være en god ide at fjerne kalk fra vand, og kan der være decideret ulemper ved det? Fordele og ulemper ved blødgøringsanlæg og det kalkfrie vand vil vi skitsere her.

3 fordele ved kalkfrit vand

 • Slippe for tilkalkning af elkedel, industriopvaskemaskine eller andre redskaber, der ofte udsættes for vand.
 • Pænere badeværelse-fliser, fordi der ikke sætter sig kalk fast
 • Færre omgange rengøring og et mindre sæbeforbrug

3 ulemper ved kalkfrit vand

 • Mulighed for flere huller i tænderne; vores tænder har godt af, at vi får et naturligt tilskud af kalk
 • Svagere knogler; kalk er nemlig en vigtig del af opbygningen af stærke knogler
 • Øget korrosion; en blødgøring og afkalkning af vand kan gøre ældre rør utætte, fordi kalkbelægningen pludselig er væk

Der er altså fordele at hente ved et blødgøringsanlæg og det kalkfrie vand, hvis du tænker i rengøringsbaner. Men når det kommer til din sundhed, har blødgøringsanlæg ulemper, og kalkfrit vand kan altså være knap så godt.

4. Vælg kun et godkendt blødgøringsanlæg til private

Lader du dig friste af den nemmere rengøring med kalkfrit vand, kan et blødgøringsanlæg være noget for dig. Du kan dog også slippe uden om den besværlige rengøring ved at hyre en professionel rengøringshjælp, som af og til kan give hytten en ordentlig hovedrengøring. Hvis blødgøringsanlægget bliver ved med at rumstere i dine tanker og du vurderer, at du vil investere i et anlæg, skal du gå efter et godkendt et af slagsen. Når vi siger godkendt, mener vi godkendt til drikkevand. For køber du et blødgøringsanlæg til private, der ikke er godkendt til drikkevand, risikerer du at få decideret sundhedsskadeligt drikkevand indenbords. Gå derfor efter et anlæg med DVGW-certifikat, som gør det godkendt til drikkevand.

Det er også vigtigt, at du får en autoriseret håndværker til at installere dit anlæg, hvis du køber et.

5. Et blødgøringsanlæg og/eller en ioniseringsmaskine?

Som vi allerede har været inde på, kan der være nogle sundhedsmæssige ulemper ved at drikke kalkfrit vand fra et blødgøringsanlæg. Og det bør man have med i sine overvejelser, når man går med tanker om at købe et anlæg. For ens sundhed er trods alt vigtigt.

Hvis de umiddelbare ikke så positive sundhedskonsekvenser ved kalkfrit vand bekymrer dig, bør du måske overveje at købe en ioniseringsmaskine som kan optimere dit vand til at indeholde antioxidanter.

En ioniseringsmaskine giver dig basisk, ioniseret vand fyldt med antioxidanter, som meget tyder på har en række sundhedsfremmende egenskaber. Et ionbytningsanlæg fjerner ikke kalken som en blødgøringsmaskine men spalter kalken, gør det blødere og dermed også godt egnet til rengøring. Så med en ioniseringsmaskine får du altså ikke helt kalkfrit vand, som du får med et blødgøringsnanlæg – men du får altså sundere og blødere, rengøringsgavnligt vand på én og samme gang.

Har du allerede et blødgøringsanlæg men du bryder dig ikke om den smag, som vandet har fået. Så kan du med fordel montere en ioniseringsmaskine det sted du tapper dit drikkevand, og optimere smaget ved at bibeholde de gode basiske mineraler som kan give drikke vandet den gode smag tilbage

 • iWater – Mini Ionizer OnTheGo

  1.599,00 DKK
 • Hydrogen

  iWater – Mini Ionizer TI 2.0

  1.999,00 DKK
 • Antiinflammatorisk vand

  iWater – Ionizer Kande

  2.599,00 DKK
 • Royal Ioniserings maskine

  Chanson Royale Ioniseringsmaskine

  19.995,00 DKK
 • Max Ioniserings maskine

  Chanson Max PLUS ioniseringsmaskine

  14.995,00 DKK
 • Max Ioniserings maskine (hvid)

  Chanson Max PLUS ioniseringsmaskine

  14.995,00 DKK
 • Max lite Ioniserings maskine

  Chanson Max Lite 5

  13.350,00 DKK
 • Max lite_ 3

  Chanson Max Lite 3

  11.350,00 DKK
 • Revolution Ioniseringsmaskine

  Chanson Revolution ioniseringsmaskine

  23.850,00 DKK