//Tanker om syre base balancen af Frede Damgaard

Tanker om syre base balancen af Frede Damgaard

Syre base balancen har gennem tiden været baggrund for masser af diskussioner. Men med tiden har flere og flere opdaget, at syre base balancen er en konsekvens af alt hvad vi gør – tænker – spiser og drikker…

syre base balancen

Frede Damgaard har siden 1974 beskæftiget sig på fuld tid med alternativ behandling, og har haft særlig fokus på kostens betydning for menneskets velbefindende. Frede Damgaard er uddannet DET Ernæringsterapeut, Biopat/Naturopath samt phytoterapeut/urteterapeut.

Er syre base balancen relevant?

Ja, det mener jeg – efter de 42 år i branchen, hvor jeg også har arbejdet med dette, og har gode erfaringer dermed. Samtidig har det været spændende at følge, hvad der er sket igennem alle disse år. Først har der været mange diskussioner om dette, hvilket er helt normalt, når nye teorier opstår. Men pudsigt er det, at der til stadighed er kommer flere og flere betragtninger, og ganske almindelig biokemi og undersøgelser på bordet, der underbygger teorierne.

Helt tilbage i trediverne fremlagde den svenske biokemiker Dr. Ragnar Berg sin teori om syre base. Hans opfattelse af syre base balancen er dog blevet underkendt og diskuteret meget siden, men med tiden har flere og flere dog opdaget, at syre base balancen er en konsekvens af kostens sammensætning.

Nogenlunde samtidig fik den tyske forsker Otto Warburg Nobelprisen for sin forskning i kræftceller. Han havde fundet ud af, at kræftceller kun kunne forekomme i iltfattigt blod. Bottom line af den Warburgske teori er, at kræft skyldes mangel på ilt i kroppen.

PH-værdien i blodet skal helst ligge mellem 7,38 og 7,42, og kroppen optager ilt langt mere effektivt, når miljøet er basisk (niveauer fra 7,0 og opefter). Et surt miljø med pH-niveauer fra 7,0 og nedefter kan mindske iltoptaget. Et afbalanceret kropsvæv kan iflg. Warburg optaget op til 1000 gange mere ilt i forhold til for surt væv med en pH-værdi på f.eks. 4,5.

syre base balancen

Herhjemme i Danmark var det først og fremmest Julia Vøldan, der fremlagde sine erfaringer med syre base balancen. Siden skrev biolog Niels Erik Jensen i Bio-information om teorierne, og biokemien bag syre base balancen. Efter dette kom der en bog “Syre base balancen i krop og kost” på Høst & Søn af kostkonsulent Rie Møller, som bl.a. skriver:

“En forståelse for samspillet mellem krop og kost har stor betydning for vor trivsel. Kendskab til kosten og dens syre base egenskaber, fjernelse af stress og andre belastninger kan føre til en bedre hverdag. Men, at fungere godt er sjældent et privilegium, man får forærende”

I bogen beskriver hun biokemien bag syre base balancen. Syre base balancen er den kemiske balance, som er reguleret af kroppens evne til omsætning og udskillelse af syrer og baser. Kosten har betydning for syre base balancen, og det er derfor vigtigt at der er det rette forhold tilstede mellem de syre – og basedannende fødevarer og væsker.

Basisk vand

Basisk vand er et forholdsvis nyt fænomen, og det er kun 35 år siden at man opfandt ioniseringsmaskinen, som kunne producere dette basiske vand, og der er mange gode grunde til også at tænke i væsker i forhold til kroppens syre og basebalance.

Kroppen består at 70% vand, og det betyder at hvis man vejer 70 kg, så vil de 49 kg være væske. Dette skyldes at alle kroppens celler indeholder store mængder cytoplasma, som er cellevæske. Denne cytoplasma består af salte, vitaminer, enzymer, organeller med mere, og for at de kemiske processer i celler har optimale forhold er det vigtigt, at de har de bedste fysikkemiske betingelser. Enzymernes aktivitet er afhængig af cellens pH, og derfor vil enzymaktiviteten falde hvis pH-værdierne falder. Cellens mikronmiljø skal derfor sikre at alle processerne såvel katabolske som anabolske (nedbrydning  og opbygning), og derfor er det netop vigtigt at vi tænker sunde væsker ind, når man vælger sine væsker.

Vil du læse mere om hvordan du kan få basisk ioniseret vand så klik HER

Hvis man f.eks. drikker en cola, så indtager man en væske med en pH på 2,8, og i dag hvor man kan købe 1,5 L og 2 L flasker kan man hurtigt få drukket noget “syre”, og hvad mange sikkert ikke ved er, at sukkeret i colaen vil medføre en syredannende effekt i cellen, da sukker (glukose) i mitochondriaerne, som bruges til at danne energimolekylet ATP, danner CO2 og vand sam affaldsstoffer. De to molekyler finder sammen og bliver til kulsyre, der er i ligevægt med bicarbonat og hydrogenionen. Resultater bliver at pH falder.

CO2 + H2O <=> H2CO3 <=> H+ + HCO3-

Ligevægten forskydes til højre = pH falder pga. de mange H+ ioner

Det betyder, at når cellerne forbrænder sukker (glukose) falder deres pH-værdi, da der produceres mere CO2 end ved f.eks. fedtforbrænding. Samlet set i dette tilfælde, hvor man drikker cola, presser man blodsystemet til at skulle “neutralisere” væsken fra pH 2,8 optil 7,3 samt afhjælpe cellerne med at holde en pH som falder, når man indtager sukker. Det kan kun ske ved at nyrerne udskiller mere syre, og ved at lungerne udskiller mere CO2.

syre base balancen

Derfor er det meget sundere at drikke rent vand, eller vand med basiske egenskaber. Det kan derfor anbefales, at man drikker vand med pH 8 – 9,5, og gerne 2 L om dagen, da det har en oxiderende (iltende) og syreneutraliserende effekt på kroppen. Det er nemlig således at ioniseret vand med pH 8 indeholder 10 gange så mange iltmolekyler end vand med pH 7 (rent vand), og ved pH 9 er antal af iltmolekylerne 100 gange så mange som i alm. rent vand, da pH skalaen er logaritmisk.

Hvad sker der med kroppen når der ophobes for meget syre?

Det primære sundhedsrelaterede problem er den manglende evne til udskilning af syrer. Når syren ophobes i kroppen kan det give sig udslag i forskellige lidelser som væskeansamlinger, hovedpine, eksem, kroniske maveproblemer, gigt og immunsvækkelser på længere sigt. Ved at leve mere basisk vil det påvirke hele forbrændingsprocessen og urinens surhedsgrad.

De forskellige fødevarer indeholder mineraler, og det er disse, som syreresterne binder sig til. De mineraler, der med til at danne base, er calcium, kalium og magnesium. Typisk findes de i grøntsager og frugter. De mineraler, der er med til at danne syre er fosfor, svovl, kisel og klor. Omsætningen af kulhydrater giver en neutral reaktion i urinen, hvorimod fedt og protein giver en sur reaktion i urinen, da de indeholder svovl- og fosforholdige forbindelser. Ved indtagelse af basisk ioniseret vand sker der det i mavesækken at der starter en syreproduktion for at nedbryde den basiske væske- og biproduktet af denne syreproduktion er det basiske bicarbonat.

Yderligere påvirker disse syrer og baser blodets pH-værdi, og kræver gode stødpude/buffersystemsegenskaber, da de regulerer syre base forholdet. Dét, der ikke kan reguleres derved, stiller store krav til nyrerne, og dét, der ikke udskilles ophobes i bindevævet.

syre base balancen

En af betingelserne for at kosten og væsken er optimal er, at der er ligevægt mellem syredannende og basedannende stoffer i kosten. I blod og celler skal vi have en bestemt surhedsgrad (pH). Den reguleres via buffersystemet indefor snævre grænser med bikarbonat, som skubber overskydende syre ud i bindevævet. Det handler ikke nødvendigvis kun om blodets- og urinens pH-værdi, men også bindevævets pH-værdi.

Ioniseret vand med pH på 8 – 9,5 indeholder forholdsvis mange OH- molekyler, som kan fjerne syren H+, og danne vand (H+ + OH- <=> H2O). Dermed bliver pH-værdien mere neutral, og skaber et mere gunstigt celle-mikromiljø. Disse forbindelser menes også at have gavnlige effekt på de skadelige radikaler, som findes i kroppen.

I bindevævet foregår der en del af immunforsvaret i det organiske matrix. Er der for meget syre ophobet i bindevævet, kan der opstå inflammationer pga. dannelse af bl.a. nogle leukotriener, cytokiner og prostaglandiner. Inflammationer er grundlag for stort set alle af vores livsstilssygdomme, hvorfor syre base reguleringen er af største vigtighed.

Hvis det ikke slår til, må syrerne forblive i kroppen, og for ikke at beskadige de mest livsvigtige funktionsceller, opmagasineres syrerne på de mindst livsvigtige stedet. Dette medfører ganske vist nedsat vitalitet eller sygdom, men organismen overlever.

Hvem har ellers skrevet om syre base balancen?

Eva Lydeking-Olsen har skrevet bogen “Optimal Næring” som handler om hvor vigtig syre base balancen er

Mia Damhus skriver om syre base balancen i sin bog “Andre boller på suppen”

Anette Harbech Olesen har igennem mange år blogget om bl.a. syre base balancen. Du finder hendes blog på www.madforlivet.com

Stig Åvall Severinsen, “Træk vejret” (2009)

Baroody, Theodore; Alkalize or Die (2013)

Whang, Sang; “Reverse Aging”, (1991)

Young, Shelly and Robert O, “The pH Miracle: Balance your diet, Reclaim Your Health” (2010)

Domenig, Dr Stephan; “The alkaline Cure: lose Weight, Gain Energi and Feel Young” (2014)

Chalfenberg, G. K: “The alkaline diet: is there evidence that an alkaline pH diet benefits health?” (2012)

Batmanghelidj, Dr. Fereydoon, “Your Body’s Many Cries for Water” (1992)

Batmanghelidj, Dr. Fereydoon, “How to Deal with Back Pain & Rheumatoid Joint Pain” (1991)

Batmanghelidj, Dr. Fereydoon, Water: “Rx for A Healthier, Pain-free Life” (1997)

Batmanghelidj, Dr. Fereydoon, “ABC of Asthma, Allergies and Lupus” (2000)

Batmanghelidj, Dr. Fereydoon, “Water For Health, For Healing, For Life” (2003)

Batmanghelidj, Dr. Fereydoon, “You’re not sick, you’re thirsty! “(2003)

Batmanghelidj, Dr. Fereydoon, “Water Cures: Drugs Kill: How Water Cured Incurable Diseases”, (2003)

Batmanghelidj, Dr. Fereydoon, “Obesity Cancer Depression” (2005)

Lindahl, Olov, “Före sin tid”: Utmanaren Olov Lindahls Medicinkritiska anföranden och artiklar (2009)

Andrea Grieco, “Living alkaline, living happy” (2015)

Ben Johnson, “Healing Waters: The Powerful Health Benefits of Ionized H2O” (2011)

syre base balancen
By |2017-06-15T10:52:42+00:00marts 2nd, 2016|Ikke kategoriseret|4 Comments

4 Comments

  1. bettina 05/03/2016 at 11:52 - Reply

    tak for meget inspirerende artikel:)
    Hvilke af filtrene kan I anbefale? Og renser de også vandet – filtrerer nogle af de skadelige stoffer fra?

    • Heidi Svejstrup 07/03/2016 at 15:30 - Reply

      Hej Bettina
      Vi anbefaler et filter som hedder PF 207. Det bygger på nano filtration – den tager op til 99% afhængig af din vandkvalitet. holder til 12.000 l og er meget let at skifte. Pris 1.900 kr. uden hane og 2300 kr. incl vandhane.
      Investerer du i en Ioniseringsmaskine er der indbygget i Chanson maskinerne – et kulfilter som primært tager pestiside rester og affald fra rørsystemet som vandet passerer.
      læs mere under filtreringssystemer på vores hjemmeside eller kontakt os på 76727270 el. 24605020

  2. Josefine 12/05/2016 at 22:49 - Reply

    Det er noget vrøvl at kroppen har en manglende evne til at udskille syre og at syre ophober sig i kroppen. pH holdes netop stabil i kroppen mellem 7,35 og 7,45 og hvis der ophobes syre, så pH falder så dør du. Netop derfor har kroppen også to glimrende udskillelsesmekanismer, nemlig på kortere sigt udskillelse af CO2 via lungerne og på længere sigt via nyrerne. Lungemekanismen kan reagere på minutter, så inden du nogensinde får spist eller drukket noget “base”, vil lungerne have rettet op på problemerne.

    • Mette-Marie 15/07/2016 at 09:26 - Reply

      Hej Josefine
      kroppen er fantastisk – og kroppen forsøger hele tiden at holde pH balancen i lymfesystemet således at det ikke kommer til at påvirke blodet og ender i acidose …eller for den slags skyld alkalose. Det er korret at lungerne er det sted hvor kroppen slipper det meste af sit affald nemlig CO2 med udåndingen, og netop derfor er det helt fantastisk at motioner fordi du øger respirationen og dermed CO2 udskillelsen. Men hvad gør kroppe, hvis du har spist for meget syre – haft stress som er ekstrem syreproducerende for kroppen, dårlig søvn, bekymringer, eller for den slags skyld overdreven motion? Hvor gør kroppen af denne overproduktion af affaldsstoffer/forsuring? Den deponere det typisk i lymfesystemet for at det ikke skal gå i blodet og slå dig ihjel – som du selv skriver, hvis pH falder så dør du!
      Jeg ved godt, at man i det etablerede system ikke har tradition for at måle pH i lymfesystemet urin og spyt, men hvis man gjorde det, ville man måske kunne opleve ubalancer langt før at det bliver til sygdom.
      Vores erfaringsopsamling viser, at mennesker som drikker vand med et lidt højere pH niveau end neutralt og en vand som samtidig er rig på hydrogen -(opløst molekylært hydrogen gas) som helt naturligt produceres -kun ved hjælp af strøm, magnetisme og titanium plader i Chanson ioniseringsmaskinen. Disse mennesker oplever stører kropsglæde, overskud, energi og vitalitet – fordi de ænder på den væske som iøvrigt er 99% af alle vores celler og samlet set 70% af vores krop.

Efterlad os en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.