Morbus Crohn – Når der går betændelse i tarmen

En tarmsygdom som Morbus Crohn kan vende dit liv på hovedet og være årsag til mange dårlige dage. Mange bliver først diagnosticeret med Morbus Crohn efter mange år med symptomer.

I dette blogindlæg kigger vi nærmere på Crohns sygdom og kommer bl.a. ind på:

→ hvad Morbus Crohn er, og hvem der får det.

→ symptomer og følgesygdomme.

→ hvad du selv kan gøre.

Hvad er Morbus Crohn?

Morbus Crohn er en kronisk inflammatorisk tarmsygdom, der kan ramme hele mave-tarm-kanalen. Lidelsen  smitter ikke.

Sygdommen er autoimmun, hvilket vil sige, at immunforsvaret angriber tarmen, og der opstår betændelse – også kaldet inflammation. Betændelsen kan opstå i hele tarmsystemet, fra mund til endetarm, men rammer oftest overgangen mellem tyndtarm og tyktarm.

Det karakteristiske ved sygdommen er, at kroppens eget immunsystem ikke kan holde betændelsen nede.

Hvem får Morbus Crohn?

Crohns sygdom rammer mænd og kvinder i alle aldre, men opstår typisk i 20-30-års-alderen.

Ifølge Colitis Crohn foreningen lever ca. 20.000 mennesker med Morbus Crohn i Danmark, og tallet er stigende med omkring 600 nye patienter hvert år.

Den præcise årsag til, at nogle udvikler sygdommen, er endnu ukendt. Der er dog større risiko for at udvikle Crohns sygdom, hvis slægtninge har den, eller hvis man ryger.

Symptomer ved Crohns sygdom

Morbus Crohn kan være en meget smertefuld sygdom. En af de mest typiske symptomer er tilbagevendende smerter i maven.  Andre symptomer kan være:

 • Diarré
 • Feber
 • Kvalme
 • Ledsmerter
 • Opkastning
 • Vægttab

Det er forskelligt, hvordan symptomerne viser sig – det afhænger af, hvilken del af tarmen der er betændt, og hvor fremskreden inflammationen er.

Der kan opstå længere perioder, hvor sygdommen er i ro.

Følgesygdomme

Når du har Morbus Crohn, øger det din risiko for at blive ramt af andre autoimmune sygdomme.

Over 400.000 danskere lever i dag med en autoimmun sygdom – ud af dem har ca. hver femte mere end én autoimmun sygdom.

Vi har samlet et skema over eksempler på følgesygdomme til Morbus Crohn:

FØLGESYGDOM TIL MORBUS CROHNBESKRIVELSESYMPTOMER
FistlerFistler (også kaldet bylder) opstår typisk mellem anus og endetarmen, men kan f.eks. også vise sig mellem tarmen og de omkringliggende organer.Betændelsesvæske der siver fra bylden.

Feber.

Ubehag, smerte og kløe.

AnalfissurEn form for rift ved endetarmen, som kan give stærke smerter.Smerter og blødning ved afføring.

Væske, kløe og hævelse ved endetarmsåbningen.

HvirvelsøjlegigtGigtsygdom som kendetegnes ved betændelse i led – særligt i ryg, arme og ben.Ledsmerter.

Hævede og ømme led.

KnuderosenBetændelse i hudens fedtvæv.Små, røde betændelsesknopper – typisk på ben eller arme.

Huden føles øm og knudret.

ØjenbetændelseBetændelse i øjets slimhinde.Øjet løber i vand og bliver rødt og ømt.

Hvad kan jeg selv gøre?

Når man lider af en autoimmun sygdom, mangler kroppen kræfter til at beskytte sig selv mod de belastninger, som vi hver dag byder den.

Selvom man ikke kan helbrede Crohns sygdom, så tyder det på, at generne kan dæmpes ved f.eks. at:

 •  Spise en næringsrig kost uden for mange syredannende fødevarer (f.eks. en plantebaseret kost)
 • Undgå stress og rygning
 • Sørge for at få nok søvn uden afbrydelse
 • Undgå kemi og tilsætningsstoffer i din mad
 • Drikke ioniseret vand. Chanson vand er basisk, renset og struktureret, hvilket gør det nemmere for kroppen at optage. Ioniseret vand indeholder langt flere frie elektroner, altså energi, i form af brint (H2), end almindeligt vand. Derfor er der meget, der tyder på, at ioniseret vand på daglig basis kan  genopbygge kroppen immunforsvar.

Kostråd

Det er ikke videnskabeligt bevist, at Morbus Crohn kan afhjælpes med særlige diæter. Men der kan være fødevarer, som du reagerer mere positivt på end andre.

Mange patienter med Morbus Crohn kan med tiden udpege specifikke fødevarer, som enten gavner eller forværrer deres velbefindende – så det handler om at prøve sig lidt frem.

Noget tyder på, at en antiinflammatorisk kost og hydrogen rigt vand har en positiv effekt på betændelse i tarmen.

En Chanson ioniseringsmaskine stabiliserer syre/base forholdet i drikkevandet og fylder dig med verdens mindste og kraftigste antioxidanter i form af molekylær hydrogen H2 som i kroppen agerer  antioxidanter. Ligeledes vil du ved at drikke ioniseret vand tilføre kroppen mere calcium, kalium, natrium og magnesium.

Hjælper det at drikke basisk antiinflammatorisk hydrogenrigtvand?

Det ved vi ikke med 100% sikkerhed, men vi ved, at ioniseret vand er med til at opbygge kroppens generelle sundhedstilstand, fordi der er store mængder antioxidanter i ioniseret vand pga dets høje indhold af Molekylær Hydrogen. Læs seneste froskning:Hydrogen rich water as a modulator of gut microbiota

Ioniseret vand med et højt niveau af hydrogen (brint) H2  kan altså være et hjælpsomt supplement til f.eks. en plantebaseret kost, hvis du ønsker at leve efter en antiinflammatorisk kost.

Mange med autoimmune sygdomme har oplevet gode resultater ved at drikke ioniseret hydrogenrigt vand – Chanson vand – hør hvordan i videoerne nedenunder.

Bedre livskvalitet med ioniseret vand og hydrogen rigt vand.

Forskere arbejder i høj grad på at finde en kur til Morbus Crohn – det er desværre ikke lykkedes endnu.

Her hos Chanson oplever vi, at vores kunder får en bedre livskvalitet med mere energi, overskud og glæde. Særligt har vi mange gode tilbagemeldinger fra vores kunder, som har fået en langt bedre fordøjelse.

Helene Veje har haft Morbus Crohn i mange år. Men Chanson vand har hjulpet hende så meget, at hun i dag er uden medicin.

Morbus Crohn er en autoimmun sygdom ligesom urinsyregigt og Sjøgren gigt.

Dorit Møller er sygeplejerske og har selv leddegigt. Hun er ikke i tvivl om vandets effekt. Tre ugers ferie uden Chanson vand fik smerterne til at vende tilbage, så hun ved, det virker.

Parkinson har været en del af Hans Jørgen Petersens liv i 17 år. For halvandet år siden smager han for første gang basisk ioniseret vand. Nu drikker han det fast og tør ikke at stoppe.