/, Vedligehold/Kalk i vandet – både godt og skidt

Kalk i vandet – både godt og skidt

Kalk i vandet er godt for dig men hårdt for maskinen

Meget tyder på, at kalk-ionerne, som dannes under elektrolyseprocessen, er langt nemmere for kroppen at “spise af” end det er tilfældet for det hele kalkmolekyle, som normalt findes i drikkevandet. Og KÆMPE hurra for det – især for kvinder, da det som oftest er dem, der lider af kalkmangel og knogleskørhed.

Men lige så godt, det er for kroppen, lige så skidt kan det være for ioniseringsmaskinen, at vi i Danmark  – med regionale forskelle, selvfølgelig – har så meget kalk i vandet. Kalken sætter sig nemlig på pladerne inde i maskinen, og kan på sigt forringe levetiden. Men frygt ej! Med regelmæssig vedligehold, er det ikke noget, du skal være bekymret for. Hvor ofte, og hvordan du skal sætte ind, kan du blive klogere på i indlægget her.

Kalk i vandet hvor du bor

Hvor bor du?

Ja, det har faktisk rigtig meget at sige, for vandets hårdhed varierer en hel del i Danmark. Værst ser det ud i Københavnsområdet og på øerne. Bor du i disse områder skal du ikke bare afkalke 3 gange oftere end havde du boet i eksempelvis Ringkøbing, du skal også huske at lave syrevand på regelmæssig basis, da det også fjerner kalken i maskinen.

Tegn på, at din maskine ikke afkalkes ofte nok

 1. Det er svært at opnå rette pH-værdier. Især syrevandet er svært at producere, da det kræver maksimum effekt og dermed helt rene plader
 2. Små kalkstykker i drikkevandet. Ikke den kalk, der sætter sig på kander og glas, men de hele “stykker”, der falder til bunds
 3. Lavt vandflow. Ved længerevarende ophobninger af kalk stopper filtre, slanger og haner til

Er skaden sket?

Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående punkter, er det vigtigt, at du får renset maskinen godt igennem. Vi anbefaler følgende fremgangsmåde:

 1. Sæt maskinen i “blød” med citronsyre natten over – tre nætter i streg
 2. Kør syrevand pH 2,5 med Himalayasalt hver dag i 3-5 dage – gerne efter afkalkningen. Lad vandet løbe i 3 minutter
 3. Aftag forfiltrer og eventuelle flow-reducere/haner og prik kalkkrystaller ud med en nål. Disse kan evt. også lægge i blød i vand med citronsyre. Alt kalk skal ud.

Mine flasker er helt hvide indeni – er det er dårligt tegn?

Nej, kalken, der sætter sig på siden af dine drikkeflasker, glas mv. er ikke et tegn på at din maskine er tilkalket. Hvis glasset bliver hvidt efter bare én tapning er det i stedet et tegn på at du enten har meget kalk i vandet, eller at maskinen producerer en meget høj pH – tjek med pH-dråber. Hvis det kommer snigende over et par tapninger, er det helt normalt. Det skyldes at kalken blødgøres på sin vej gennem maskinen.

Den gode nyhed er, at denne type kalk er enormt medgørlig. Du fjerner det let med enten syrevand eller opløst citronsyre.

I tvivl om, hvordan du skal afkalke?

I videoen her viser Mette-Marie, hvordan du skal afkalke din ioniseringsmaskine – både med og uden C-Clean.

Få en helt ren ioniseringsmaskine

Har din maskine ikke C-Clean? Eller vil du gerne være helt sikker på, at din ioniseringsmaskine er helt fri for kalk? Få den renset igennem og tjekket hos os.

Fjern fastgroet kalk fra meget kalk i vandet
By |2018-07-10T13:08:57+02:00juli 10th, 2018|Rent vand, Vedligehold|2 Comments

2 Comments

 1. Jack Nissen 18/07/2018 at 12:08 - Reply

  Hej
  Vi har installeret et blødgøringsanlæg i vores husstand, mest for at give vore husholdningsmaskiner, gasfyr, varmevandsbeholder osv. de bedste vilkår.
  Derudover sparer vi naturligvis på sæbe, skyllemiddel, hårbalsam, osv. osv…. godt for miljøet.
  Vi kunne godt tænke os at gøre noget godt for drikkevandet også.
  Og det er vel oplagt med ioniseringsmaskine ?
  Vi kan bare ikke finde ud af hvilken, og om det faktum, at vi har et blødgøringsanlæg, har nogen betydning for valg af ioniseringsmaskine.
  Vi er 5 i husstanden.

  • Maria 18/07/2018 at 12:21 - Reply

   Hej Jack,

   Afhængig af, hvilket blødgøringsanlæg I har, kan det godt have indflydelse på maskinen. Men så længe, at det ikke fjerner alt kalk og andre mineraler skulle det ikke være et problem.

   Hvis du skriver en SMS til 24439320, vil Mette-Marie ringe dig op, når hun har en ledig stund. Den står nemlig på ferie for os alle lige pt., så vi tager ikke telefonerne igen før på mandag. 🙂

   Vi vil selvfølgelig rigtig gerne vejlede og hjælpe jer godt på vej til en beslutning.

   De bedste hilsner,
   Maria, Chanson

Efterlad os en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.