Antiinflammatorisk kost – Alt du skal vide som nybegynder

antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost kan forebygge sygdomme og lade dig leve længere.

Mange af de bedste råd, når det kommer til antiinflammatoriske kostvaner, er helt almindelig sund fornuft.

Derfor kan det dog stadig være svært som begynder at danne sig et overblik over hvilke typer af mad og drikke, begrebet dækker over – og hvorfor denne form for kost virker så godt, som den gør.

Den uvished vil vi prøve at komme til livs i artiklen her. Men for at forstå antiinflammatorisk kost, er det vigtigt først at forstå præcis, hvordan du kan bekæmpe inflammation og smerter med en sund kost.

Hvad er inflammation?

Inflammation er immunforsvarets egen reaktion på en skade eller fremkomsten af fremmede stoffer i kroppen.

Hvis bakterier, virus eller andet trænger ind i et sår eller anden åbning, vil dit immunforsvar reagere ved at sende hvide blodlegemer og andre kemiske stoffer til området for at beskytte resten af din krop.

Symptomerne på inflammation er rødme, hævelse og smerter. Men selvom det er ubehageligt, er det som regel en nødvendig og sund reaktion, da det er med til at bekæmpe infektionen.

Når det fremmede stof er blevet nedkæmpet, vil kroppen i de fleste tilfælde sænke sine forsvarsmekanismer og påbegynde helingsprocessen.

Nogle gange kan man dog opleve, at ens immunforsvar overreagerer eller bliver meget følsomt over for selv de mindste infektioner eller skader. Ved folk med autoimmune sygdomme, såsom leddegigt, psoriasis og visse hudsygdomme, tror immunforsvaret fejlagtigt, at kroppens egne celler er fremmedlegemer, der skal bekæmpes.

Men fordi vores kroppe altid er i færd med at bekæmpe mulige infektioner og småskader, vil ellers sunde personer også ofte opleve små udbrud af inflammation i løbet af en almindelig hverdag.

Spis dig rask med en antiinflammatorisk kost

En antiinflammatorisk kost kan lindre smerter og mindske mange af symptomerne på inflammation. Det gælder for alle, der døjer med rødme, hævelse og ledsmerter – både syge og raske personer

Det hænger sådan sammen, fordi dårlig kost kan give en kronisk betændelsestilstand i kroppen. For at undgå det, bør du derfor spise råvarer, der holder dit blodsukker stabilt, indeholder mættet fedt, sænker dit kolesteroltal, er rige på antioxidanter og holder din tarmflora sund. Det er alle elementer i en antiinflammatorisk kost.

Hvad består en sund antiinflammatorisk kost af?

En antiinflammatorisk kost består af en sund og varieret kost. Men hvad betyder det egentlig?

Epigrammatisk omfatter en liste af antiinflammatorisk kost blandt andre de nedenfor fødevarer som scorer bland antiinflammatorisk madvarer:

 • Masser af vand og gerne antiinflammatorisk vand
 • Grøntsager som fx gulerødder, rødbeder, broccoli, roer, rabarber og grønne kåltyper
 • Bær som fx solbær, brombær, hindbær, hyldebær og blåbær
 • Fede fisk som fx laks, makrel eller sild
 • Nødder som fx mandler og valnødder
 • Frø som fx chiafrø og hampefrø
 • Quinoa
 • Linser
 • Fuldkorn som fx rug, byg og havre
 • Tomat
 • Agurk
 • Løg som fx hvidløg og rødløg
 • Avocado
 • Krydderurter som fx basilikum og mynte

Lad os dog putte nogle flere ord på hver overordnet kategori af fødevarer, og hvad de gør godt for.

Grøntsager og bær

Først og fremmest skal du prøve at spise mange grøntsager og bær. Gerne i hele regnbuens farver. Det betyder, at du gerne skal variere din kost, så du ikke falder for meget tilbage på en enkelt grøntsag, der måske ikke dækker alle din krops behov. Det er også fint at spise lidt frugter, men være opmærksom på at mange frugter kan øge risikoen for inflammation, fordi de er meget rige på sukker.

Du bør spise minimum 600 gram frugt og grønt om dagen. Langt størstedelen bør dog være bær og grøntsager.

Omega 3-fedt

Omega-3, også kaldet fiskeolie, er mere eller mindre den bedste form for fedt, når det kommer til at skabe en antiinflammatorisk virkning. Det vil sige, at du gerne må spise fisk, især fede fisk såsom laks, makrel og sild. Det findes også i flere forskellige typer af nødder og frø, men fisk vil altid være kilde til de største mængder omega-3.

Prøv at sørg for, at du får omkring 100-175 gram fed fisk om dagen. Så får du med garanti dækket dit behov for omega-3.

Fuldkorn

Fuldkorn som rug, byg og havre er også en fundamental del af en antiinflammatorisk kost. Det er med til at sænke dit kolesteroltal og regulere dit blodsukker.

Du skal helst have omkring 75 gram fiber om dagen. Som minimum 25-35 gram om dagen for en voksen. 75 gram fiber svarer rundt regnet til et knækbrød om morgen, to rugbrød til frokost og en portion fuldkornspasta til aftensmaden.

Antioxidanter

Antioxidanter er meget vigtige for en antiinflammatorisk diæt, fordi de neutraliserer de skadelige affaldsprodukter, der opstår, når vores celler optager ilt. Derfor bør du sikre, at din kost er rig på dem. Du finder dem blandt andet i gulerødder, tomater og bær. Men det kan være svært at få den rette mængde antioxidanter i din kost uden samtidig at få et stort sukkerindtag.

Med en ioniseringsmaskine fra Chanson kan du fylde din krop med antioxidanter bare ved at drikke ioniseret vand direkte fra maskinen. Det er, fordi ioniseret vand indeholder endnu mere H2, som er antioxidanter, end almindeligt drikkevand. Læs samtidig en beretning og nogle videoer, om hvad nogle mennesker har oplevet af basisk ioniseret vands effekt på deres kræftforløb.

Se nedenfor en uddybbende oversigt over hvilke madvarer er på den inflammatoriske kostliste, hvilke er neutrale og hvilke hører under en antiinflammatorisk kostliste

Grafisk oversigt over antiinflammatorisk kost

Andre råd til en antiinflammatorisk livsstil

En antiinflammatorisk kost handler i sidste ende ligeså meget om at oparbejde gode og vedholdende kost vaner.  Men hydrogenrigt vand har vist sig at være endnu mere effektivt da det indeholder hydrogen som er verdens stærkeste og mindste antioxidant.

Her ser du en oversigt over hvor mange antioxidanter der er i 1,5 liter hydrogenrigt vand som let og enkelt produceres i en Chanson ioniseringsmaskine eller i en hydrogen kande

Så mange antioxidanter er der i hydrogenrigt vand

Hydrogen er vedens stærkeste antioxidant som kan drikkes som hydrogen rigt vand eller inhaleres vi en hydrogen inhalator

Gigtforeningen og Jerk W. Langer, der i høj grad pionerede antiinflammatorisk kost i Danmark, anbefaler desuden portionsanretning og motion. En antiinflammatorisk livsstil er nemlig mere end bare kost.

Hvad skal man undgå ved en antiinflammatorisk kost?

Med en antiinflammatorisk kost er der også bestemte mad- og drikkevarer, du bør undgå.

Det omfatter blandt andet alt med et højt sukkerindhold, som ved sodavand, slik og andre søde sager. Sukkeret påvirker dit blodsukker, hvilket kan skabe grobund for inflammation.

Et lavt fiberindhold giver dig en følelse af mæthed, men giver ikke dine celler den energi, de har behov for. For mange kulhydrater kan stresse dit blodsukker, hvilket skaber grobund for infektioner og inflammation. Derfor bør du også skære ned på mad med store mængder af raffineret mel, såsom hvede, sigte og durum.

Mættet fedt er også en storsynder. Vi danskere får størstedelen af vores mættet fedt fra animalske produkter, såsom oksekød, svinekød og mejeriprodukter. Du kan stadig godt spise kød, men anbefalingen er altid, at du vælger mere magert kød. Det betyder også, at du helst skal undgå omega-6-fedtsyrer, som du blandt andet finder i margarine, dressinger og færdiglavet retter. Og dét kan du blandt andet undgå ved at gå efter at spise basiske fødevarer.

“Jeg elsker som mor at vide, at hver gang mine børn drikker det basisk ioniserede vand, giver jeg mine børn det bedste vand, som er renset og har unikke antiinflammatoriske egenskaber”

“Min psoriasis forsvandt allerede efter 10 dage, hvor jeg dagligt brugte ioniseret vand med en pH værdi på 3,5.

Jeg skulle lige lære at forstå, hvorfor jeg skulle bruge syrevand uden på huden og drikke basisk vand…..men efter at have læst den meget grundige brugervejledning, giver det rigtig go’ mening”…”

“Jeg mærker ikke på sammen måde de tunge ben.
Resultatet af den øgede restitution er mere og bedre træning. Så det er total win/win. Mere træning – mere energi. Ikke nok med at min restitution er forbedret fordi min generelle hydrering er optimeret, så føler jeg også, at min krop kommer sig hurtigere efter hård træning.”

…Og hvis du spørger mig, hvem jeg mener kan have effekt af at drikke vandet, vil jeg sige ALLE!

“Jeg er ikke  tvivl; nu oplever jeg hverken smerter ømhed, hævelser eller træthed i min leddegigt og derudover er syreophobningen gået fra 30 – 10.

Jeg er overbevist om, at det ioniserede vand har været den alt styrkende kraft i min helbredelsesprocess

”30. december 1996 kørte jeg galt, og fik konstateret piskesmæld. Jeg har ikke været smertefri siden. Ikke før nu.”

Jeg har det så godt. Jeg tager ingen smertestillende piller. Jeg har meget mere overskud – ligger ikke længere en halv time efter arbejde, og er nu oppe til kl. 22

”Som professionel sportsudøver har man en meget præcis føling med kroppen, så den mærkebare effekt af vandet var ingen undtagelse.

Jeg er meget bevidst om min krop og hvad den kan præstere, så når jeg kan se specifikke forandringer i bl.a. min gennemsnitspuls, står det klart for mig, at noget har forbedret sig.”

For første gang i de 18 år jeg regelmæssigt er kommet hos min naturlæge – er mit syre i mit bindevæv betydeligt aftagende. Trods jeg gerne vil have at yogaen skulle have æren, da det netop også er hvad vi ” arbejder” på her i mit yogacenter – så er jeg overbevist om at det er Chanson vandet!

Samtidig får jeg drukket mere – får hele udrensnings systemet til at fungere bedre og Chanson vandet hjælper mig med at komme af med væske i kroppen – især omkring hofte -lår- underliv. Celluitis og urenheder i kroppen – underarme – lår er forsvundet.

“Først da jeg begyndte at drikke basisk, ioniseret vand fra min Chanson Maskine, steg pH værdien for alvor. Det ioniserede vand har været en fast del af min helbredelsesproces. Nu 7 år efter diagnosen uhelbredelig kræft – er jeg rask”

I 2011 fik jeg konstateret uhelbredelig lungekræft, men valgte den traditionelle kræftbehandling fra. I stedet valgte jeg at ændre livsstil med stor opmærksomhed på at ændre pH værdien i min krop. Jeg spiste 100% basiske fødevarer, sad i infrarød sauna, tog saltbage mm.

antiaging - intelligent vand

Anti-aging med hydrogenrigt vand

, , ,
Vidste du at hydrogen er verdens kraftigste antioxidant? Hydrogen er H’et i H2O og intelligent ved selv at kunne finde kropens forfald
Molekylær Hydrogen

Antioxidanten over alle antioxidanter – Molekylær Hydrogen

,
Hydrogen kan udrette meget mere, end vi tror. Det rækker ud over vores vildeste fantasi, at det letteste stof i det periodiske system og kunne være den næste store nyhed inden antiiaging og intelligent sundhedsfremme.
Fordøjelsen skal være en fornøjelse

10 nye tips til at fremme en sund fordøjelse og bekæmpe stress

,
Mental tristhed har vist sig at være forbundet med fordøjelsesbesvær, og undersøgelser har vist, at grundlaget for de fleste psykiske sygdomme ikke skal findes i hjernen, men en dysfunktionel mave, tarm og fordøjelsessystem Her finder du 10 vigtige råd:
Ketose med keto diet

Her er alt du skal vide om ketose → Sådan booster du din fedtforbrænding

,
Ketose er kort og godt en tilstand, som du kan bringe din krop i, hvis du spiser på en bestemt måde. Det smarte ved at være i ketose er, at du i denne tilstand forbrænder fedt i stedet for kulhydrater. Og det er selvfølgelig godt…
Tandbørste med fluor tandpasta på

Fluor → Hvor skadeligt er fluor? Og hvordan undgår du at få for meget af det?

,
Fluor er et grundstof, der kommer i mange forskellige former og blandt andet findes i vores skelet, drikkevand, tandpasta og mange andre steder. I for høje koncentrationer kan fluor være farligt for os. Og derfor bør du undgå fluorstoffer så vidt muligt. I dette blogindlæg får du alt af vide om fluor samt 3 måder, du kan undgå det på i hverdagen.
Inflammation i kroppen

Inflammation → Hvad er inflammation? Og hvordan kan jeg undgå det?

Inflammation er grundlæggende én af kroppens naturlige forsvarsmekanismer mod fremmede stoffer. Forsvarsmekanismen kan blive ‘aktiveret’ på flere måder: Når eksempelvis virus eller bakterier kommer ind i kroppen (akut). Når…
Seng med hvide dyner

Sover du dårligt? Her er 16 tips mod søvnproblemer

Har du søvnproblemer? Der er få ting, der er mere irriterende og ubehagelige end søvnmangel og søvnbesvær. Derfor får du i dette blogindlæg 16 tips, der vil forbedre din nattesøvn. Hvor mange har søvnproblemer? Det anslås, at…
Hjernerystelse, PTSD, stress

Hjernerystelse, stress og PTSD – Hjælp til en hjerne i nød

, ,
Molekylær hydrogen er en antioxidant som kan bremse og hele den oxidering, betændelse og inflammation som ulmer inde bag ved hjernehindebarrieren.
Hjernerystelse, PTSD, stress

Superfood → Læs her og bliv klogere på fænomenet som for mange er indbegrebet af sundhed

,
Superfood set i et langt større perspektiv. Vi er hele mennesker og alt kan blive for meget og for lidt. Superfood 2. generation - vi løfter begrebet!
 • iWater – Mini Ionizer OnTheGo

  1.599,00 DKK
 • Hydrogen

  iWater – Mini Ionizer TI 2.0

  1.999,00 DKK
 • Antiinflammatorisk vand

  iWater – Ionizer Kande

  2.599,00 DKK
 • Royal Ioniserings maskine

  Chanson Royale Ioniseringsmaskine

  19.995,00 DKK
 • Max Ioniserings maskine

  Chanson Max PLUS ioniseringsmaskine

  14.995,00 DKK
 • Max Ioniserings maskine (hvid)

  Chanson Max PLUS ioniseringsmaskine

  14.995,00 DKK
 • Max lite Ioniserings maskine

  Chanson Max Lite 5

  13.350,00 DKK
 • Max lite_ 3

  Chanson Max Lite 3

  11.350,00 DKK
 • Revolution Ioniseringsmaskine

  Chanson Revolution ioniseringsmaskine

  23.850,00 DKK