10 grunde til at din urin lugter grimt

urin lugter - iwater.dk

Derfor skal du holde øje med din urin

Din urin er en lille sladderhank — faktisk en ret åbenmundet en af slagsen. Den kan berette om, hvad du har indtaget i løbet af dagen, og hvor meget du har drukket. Også sygdomme, ubalancer og infektioner kan spottes ved at bemærke, hvordan din urin lugter og ser ud. Faktisk kan det potentielt redde liv at tage et kig i kummen, inden du skyller. Vi starter ud med at give dig 10 grunde til, at din urin lugter.

1. Du er dehydreret

Den mest almindelig grund til ildelugtende, mørk gul urin er, at du ikke drikker nok. Især på varme dage og ferier er det for mange svært at opretholde den rette væskebalance. Gør det til en vane at have vandflasken ved din side, og drik gerne, selvom du ikke føler tørst. Når først tørsten melder sig, er du nemlig allerede en smule dehydreret. Faktisk er det sådan, at jo dårligere du generelt er til at få drukket nok, jo mere skal der til, før du føler tørsten. Så drik, drik, drik. Læs meget mere om dehydrering her.

2. Noget, du har spist

Fødevarer som hvidløg, asparges, spirer, løg, enkelte krydderier så som karry, laks, alkohol og kaffe kan påvirke, hvordan din urin lugter. For meget salt kan også gøre din urin mere koncentreret, og derfor påvirke lugten.

3. Du har diabetes

Skal du tisse ofte, og har din urin en sødelig, flad lugt? Så kan det være tegn på diabetes. Den sødelige lugt kommer fra nyrerne, som udskiller den ekstra mængde sukkerstoffer.

4. En kønssygdom er på visit

Oveni alle de andre ubehagelige gener, en kønssygdom trækker med sig, er ildelugtende urin også en af dem. Det er dog oftest ikke en af de første symptomer, så har du en mistanke om, at du fik mere ud af weekendens date, end du havde håbet, er det en rigtig god idé at blive tjekket med det samme.

5. Du har ægløsning eller er gravid

Under graviditeten er kvindens sanser skærpede — også lugtesansen — og det samme gælder for ægløsningstidspunktet. Dog i noget mindre grad. Selvom din urin også vil ændre sig grundet den stigende mængde hormoner, vil de skærpede sanser forstærke den nu lidt skarpe lugt.

6. Svampeinfektion

Lugter din urin en smule “gæret”? Så er det måske fordi, at du har fået en svampeinfektion. Ud over rødmen og kløe er ændret urin nemlig også en af symptomerne.

7. Du har taget kosttilskud eller medicin

Både medicin og kosttilskud, som eksempelvis B6-vitamin, kan ændre både lugt og udseende på din urin —  eksempelvis blive grønlig. Om det er medicinen eller vitaminerne i sig selv, eller det, de er pakket ind i? Det er forskelligt. Men ud skal det skidt, og det kommer det altså, når du tisser.

8. Du er på slankekur eller fedtrig/kulhydratfattig kost

Hvis du er på striks slankekur, udrenser eller på fedtrig, ketogen, kost, vil din krop slå sin fra forbrænding af kulhydrater over på forbrænding af fedt. Denne proces kaldes også ketose og udover, at den forbrænder dine fedtdepoter, bringer den også en stærkt acetone-lugtende urin med sig. Faktisk er det ikke kun din urin, der kommer til at lugte af neglelakfjerner — også sved og ånde vil kunne holde enhver bejler på afstand. Ingen tvivl der.

9. Urinvejsinfektion

Hvis lugten fra dine “små” toiletbesøg ikke bare er stærk, men er direkte modbydelig, kan det være tegn på urinvejs- eller blæreinfektion. Bliv tjekket! En simpel urinvejsinfektion kan hurtigt udvikle sig til en yderst smertefuld nyrebækkenbetændelse, og i værste tilfælde en indlæggelse.

10. Cancer

Cancer i urinveje, nyrer, prostata og nyrebækken vil få din urin til at ændre sig i både udseende, farve og klarhed, men også lugt. Hvis du oplever blod eller en meget ubehagelig lugt, skal du kontakte lægen.

Hvis din urin lugter? Prøv det her af først

  • Drik mere vand
  • Tag C-vitaminer — eller slå to fluer med et smæk, og få vand og antioxidanter i en samlet pakke med ioniseret vand.
  • Drik grøn te
  • Drik usødet tranebærsaft eller spis tranebærtabletter.

Kontakt lægen hvis du:

  • Føler smerte, når du tisser
  • Har opdaget blod i urinen
  • Har mistanke om kønssygdom
  • Er gravid
  • Har eller har haft feber for nyligt
  • Gennem længere tid har haft uklar urin
  • Oplever, at din urin lugter meget ilde
  • Smerter i og omkring bækken, nyrer og det nederste samt siden af ryggen

Fri for kronisk blærebetændelse

Camillas lille datter led i 5 år, fra hun var 3 til hun var 8, af kronisk blærebetændelse. Lægerne vidste ikke, hvad de skulle stille op. Tre uger efter hun begyndte at drikke ioniseret vand var blærebetændelsen for første gang væk —  testen var 100% negativ.

Læs mange flere kundehistorier her

2 kommentarer til “10 grunde til at din urin lugter grimt

    • Mette-Marie Linding siger:

      Hej Karin
      godt du holder øje med din urin da farve og lugt og mængde og hyppige eller få urinladninger kan indikere flere ting.
      Men som det første, skal du altid sørge for at drikke rigeligt med vand. Vejer du 60 kg skal du drikke 2 liter og vejer du 90 kg skal du drikke 3 liter. Når du har gjort det i nogle dage, måske en uge, og din urin så stadig lugter, skal du opsøge læge da der kan være mange årsagssammenhænge til dine symptomer

      Hvis du starter, når du starter med at drikke hydrogenrigt vand, vil du kunne opleve en stærk udrensning med ildelugtende urin og mørk urin de første dage. Det er helt normalt, da hydrogenrigt vand vil starte en sund og naturlig udrensnings proces i dig. Så hvis det er tilfældet vil jeg glæde mig over farven …og lungten, og samtidig tænke …. Godt det ikke længere er inde i mig, men jeg kommer fri af alle disse affaldsstoffer.

      Særlig hilsen

      Mette-Marie Linding

Skriv et svar