10 nye tips til at fremme en sund fordøjelse og bekæmpe stress

En række undersøgelser har vist, at angst såvel som søvnmangel og depression er forbundet med tarmens sundhed. Tarmbakterier påvirker ikke kun fordøjelsessystemet positivt, men også hjernen, da det er centrum for hele kroppen.

Mental tristhed er således forbundet med fordøjelsesbesvær. Undersøgelser har i den forbindelse vist, at grundlaget for de fleste psykiske sygdomme ikke er hjernen, som man i mange år har haft opfattelsen af, men faktisk også kan opstå i en dysfunktionel mave, tarm og fordøjelsessystem. Derfor er det indlysende, at visse diætændringer og forbedringer kan øge mental styrke samt reducere mental stress.

Stress er altså også et spørgsmål om en stresset tarm, som mangler vigtige næringsstoffer for at kunne fungere optimalt.

Stress har for det meste været forbundet med et stresset arbejde og søvnmangel, men i dette blogindlæg vil du få indsigt i, hvordan du ved at optimere din tarm kan reducere stress og skabe mere overskud.

1. Træning

Undersøgelser har vist, at træning hjælper bakterier med at trives i tarmen, og at bevægelse forbedrer peristaltikken. Bevægelse hjælper maden gennem fordøjelseskanalen og ned i den nedre tyktarm i kroppen. Det er her, der er flest probiotiske bakterier, men også hvor tarmen ofte har brug for, at kroppen bevæger sig, og at man har dybe vejrtrækninger, så maden kan hjælpes på vej til tyktarmen.

2. Præbiotika

Hvad er præbiotikum? Det er en specialiseret plantefiber, der nærer gode tyktarmens gode bakterier. Vi kender det typisk som HUSK og loppefrøskaller. Probiotika fungerer som gødning til de gode bakterier, der allerede findes i tarmen, og indfører også nye bakterier til tarmen. Den perfekte præbiotiske blanding er en kombination af præbiotikum og probiotika.

Molekylær Hydrogen - H2

3. Antiinflammatorisk vand /Molekylær hydrogen

I tarmen hos alle levende mennesker og dyr produceres der H2/Molekylær Hydrogen. H2 fra tarmen fordeler sig i hele kroppen som en antioxidant, og det overskydende udånder vi. Normalt er mængden af ​​H2/Molekylær Hydrogen, der produceres i tarmenes bakterier kun nok til at holde kroppen sund og rask. Der er derfor ikke nok, hvis der ønskes eller kræves den mærkbare terapeutiske effekt, som ioniseret antiinflammatorisk vand kan give os.

H2/Molekylær Hydrogen er en gas, som kan drikkes i ioniseret vand, hvorved at vandet bliver hydrogenrigt vand. Det vil sige fyldt med verdens mindste og mest effektive antioxidanter. Essensen af H2/Molekylær Hydrogen i tarmsystemet er, at det hjælper med at reducere oxidativ stress.

Der er mange gavnlige grunde til, at vi skal indarbejde Molekylær Hydrogen i vores daglige sundhedsrutiner.  Faktisk hjælper det molekylære hydrogen tarm-mikrobiomerne med at forblive sunde og reducere oxidativt stress. Man kalder det i nyere forskning for tarmens moderator, der sikrer, at der sker det i tarmen, som der skal ske.

Ioniseringsmaskiner, ionizere og hydrogengeneratorer er i dag så udviklet at de i løbet af ganske få minutter kan producere hydrogenrigt vand. Dette gør vandet antiinflammatorisk grundet antioxidanterne i vandet, som kroppen let kan indtage på få sekunder.

4. Undgå forarbejdede fødevarer, og varier din diæt

Kroppen er bygget til naturlig mad, der har sine ernæringsmæssige egenskaber intakt. Udtrykket forarbejdet mad skildrer en bestemt type mad, hvor sammensætningen er blevet bevidst ændret. De ernæringsmæssige fordele forbundet med forbruget af forarbejdede fødevarer er tæt på intet. I stedet tilfører de skadelige og kunstige og ingredienser, der langsomt – men målrettet – svækker immunforsvaret. En mere naturlig og varieret diæt med naturlige fødevarer fremmer god tarmsundhed, da hundreder af arter af bakterier hver og en spiller en væsentlig rolle i kroppens sundhed.

Pesticider fluor ødelægger din tarmflora

5. Undgå toksiner

Toksiner har, som navnet antyder, en tendens til at gøre en ting – og det er at dræbe. De fleste af de sunde bakterier i kroppen dræbes, når de kommer i kontakt med toksiner såvel som stærke lægemidler som antibiotika. Sunde tarmbakterier dræbes også af pesticider, der sprøjtes på ikke-økologisk mad, og du vil spise mad, som indeholder glyphosat.

Sådan fungerer det. Kroppen optager det giftige glyphosat, som forstyrrer vores neurotransmitter glycin og inkorporerer det i kroppens stofskifte. Glyphosat optræder i mange dårlige sygdomme som astma, kronisk obstruktiv lungesygdom (GOPD), diabetes, Parkinsons sygdom, neurale rørdefekter, hypertension, glaukom, fedtleversygdom og osteoporose.

6. Spis polyfenoler rig mad

Polyfenoler er planteforbindelser, der hjælper med reduktion af blodtryk, oxidativt stress, kolesterol og betændelse. Ved indtagelse af disse polyphenolrige fødevarer finder vej til tyktarmen, hvor de fordøjes af tarmbakterierne. Kilder til god polyphenol inkluderer grøn te, mandler, løg druer, blåbær, broccoli og mørk chokolade.

7. Brug probiotika

Probiotika er kosttilskud, der introducerer levende bakteriemikrober i kroppens fordøjelseskanaler, som herfra er en formidabel hjælper til at opretholde tarmens sundhed. Kosttilskuds firmaer tilbyder i dag alle naturlige probiotiske og antioxidantkombinationer, der fuldt ud overlever de barske forhold i maven og ankommer levende til tyndtarmen, hvor de træder i aktion.

8. Spis gærede fødevarer

Gunstige bakterier er altid tilgængelige i gærede fødevarer, som er yderst gavnligt for tarmens sundhed sammenlignet med fødevarer, der er pasteuriseret og ikke indeholder levende kultur. Vælg derfor gærede fødevarer inklusiv kombucha, surkål, kokosnød kefir og kimchi, da mange af disse fødevarer er rige på lactobaciller, som er meget gavnlige tarmbakterier.

9. Spis økologiske frugter, grøntsager, bønner og bælgfrugter

Frugt og grøntsager er meget gavnlige kilder til næringsstoffer til en sund mikrobiota. De har højt fiberindhold, og er let at fordøje i den menneskelige krop. Dertil leverer de samtidig   visse bakterier tilbage til tarmen og stimulerer vækst. Økologiske fødevarer er bedre, fordi de ikke indeholder pesticider, der dræber tarmbakterier. Ønsker du, at blive klogere på den plantebaserede kost, kan du med fordel tage et kig på vores indlæg om netop dette emne.

10. Vagus nerve stimulering

Motoriske parasympatiske fibre leveres af vagusnerven. Denne forsyning af motoriske parasympatiske hormoner går til alle organer i kroppen – helt nede fra den tværgående tyktarm og op til hjernen, hvor den hjælper med at regulere tale, svedtendens, forskellige gastrointestinale funktioner samt puls. Vagusnerven kan stimuleres på mange måder, såsom: massage, positiv tænkning såvel som yoga.